Suda Boğulma ve Orman Yangınları Kamu Spotu
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ormanların geleceğini tehlikeye sokan etkenlerin başında şüphesiz yangınlar geliyor. Orman yangınlarını önlemek için alınması gereken önlemler neler?
Ormanlar, orman yangınlarına yabancı değildir, doğal olarak da yıldırım vb. çok farklı nedenlerle yangın çıkabiliyor. Dolayısıyla insanlar olmasa da ormanlarda yangın olacaktır. Ancak insan faktörü yangın sayısını artırıyor. İşte bu durumda yangınları önleme ve zararlarını azaltmak hususunda modern ve profesyonel ormancılık anlayışı devreye girmelidir. Yani idarenin bir takım tedbirler alması gerekiyor. Orman yangınlarının önlenmesi için; koruyucu tedbirler ve önleyici tedbirler alınabilir.
Orman yangınlarını daha ortaya çıkmadan önlemek için alınacak tedbirleri maddeler halinde sıralayacak olursak;
1- Orman Genel Müdürlüğü, yangın çıkma ihtimali yüksek yerleri tespit edip etkin önlemler almalı.
2- Ormanda ateş yakılmamalı ve sigara izmaritleri yanık olarak atılmamalıdır.
3- Ormanlara yangın gözetleme kuleleri yapılmalıdır. Ayrıca yangın mevsimi boyunca yangın riski yüksek olan ormanlarda motorize yangın ekipleri bulundurulmalıdır.
4- Yangın riskinin yükseldiği kurak mevsimlerde gerek duyulursa ormana giriş ve çıkışlar yasaklanmalıdır.
5- Ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır.
6- Orman yangınlarında görev yapacak personele yangınla mücadele konusunda gerekli eğitim verilmelidir.
7- Özellikle yangına hassas bölgelerdeki yerleşim birimlerinde oturan halka eğitici ve uyarıcı bilgiler verilmelidir.
8- Yangına zamanında müdahale önemli. Bir yangın durumunda 177 yangın ihbar hattına zaman kaybetmeden haber verilmelidir.
Boğulma vakalarına karşı alınabilecek önlemlerKişi, bilinmeyen bir yerde veya tek başına denize girmemeli, derinliği bilinmeyen bir yerde suya atlanmamalıdır. Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzülmemelidir. Çocuğunuz yüzme dahi bilse, simit ve kolluğu da olsa suda yalnız bırakılmamalıdır.